Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

View previous topic View next topic Go down

Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:53 pm

*credit to encik racingzonne dan en lukut..


tujuan aku wat DIY nih utk memudahkan owner2 fx125/fxr nak servis kerana kebanyakan kedai tak berani usik di sebabkan enjin dia dohc
okeh ni bahagian enjin bila dah bukak kepuk semua..


utk memulakan proses bukak head, bukak kedua2 skru ekzos, dan lubang teropong magnet(ape tah nama dia) utk wat marking camshaft


skru ekzos

(lubangteropong magnet tuhpada cover magnet belah kiri)


lubang teropong magnet

(gambar ni setelah dibukak oil temp sensor dari gambar atas)


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 11:34 am; edited 4 times in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:53 pm


bukak skru allen saiz 10 nih utk memutarkan magnet didalam nya..


nat pada magnet adalah bersaiz 17 mm...kene gunakan spana box saiz 17 ngan extention...

pusingkan magnet sehingga nampak "T" kat lubang tuh untuk menandakan piston berada pada TDC...



kemudian bukak head cap dengan membuka kesemua skru allen seperti dalam bulatan


kemudian pastikan kedudukan camshaft adalah seperti gambarajah...


gmbar yg berwarna merah dan tebal tuh adalah gambar kedudukan cam masa nak bukak(sori aku lukis huduh ;D)
terdapat dua marking iaitu 2 (anak panah) dan 3(anak panah).. jarak antara dua anak panah ini adalah sebabnyak 16 pin timing chain. terdapat bulatan kecil adalah marking yg aku buat utk memudahkan pemasangan nanti...

nih gambar marking 2 anak panah tuh pada ekzos cam

no 1 yg kecik tuh adalah kiraan utk pin no 1 hingga di akhiri pada 3 anak panah pada pin 16

nih plak 3 anak panah pada intake cam


sekiranya kedudukan cam adalah sebaliknya iaitu bertentang dua dua sesondol tuh, pusing magnet sekali lagi sampaila bertemu "T" dan cam akan berada pada kedudukan seperti gambar di atas...
(dalam bulatan tuh marking yg saja dibuat utk memudahkan pemasangan.. bleh buat ngan marker...)



Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 11:39 am; edited 2 times in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:54 pm


selepas kesemua marking telah dibuat, bukak tensioner adjuster(dalam gambar) terlebih dahulu utk mengurangkan tegangan pada timing chain


selepas tuh blehla bukak kesemua skru pada cam holder tuh.. ader 14 batang skru 10mm
bukak skru2 yg ditanda dengan bulatan merah




kemudian kluarkan cam..

(anak panah menunjukkan bilangan 16 pin timing chain...)

setelah cam di kluarka, JGN LUPA IKAT TIMING CHAIN ngan tali supaya timing chain tak termauk ke dalam enjin..(klu termasuk susah nak tarik balik)


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 11:43 am; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:54 pm


setelah cam di keluarkan, bukak skru yg mengikat head..


cam perlu di kluarkan terlebih dahulu, terdapat 4 skru saiz 12 dan memerlukan box yg bermuncung panjang dan tirus.. gambar dibawah hanyalah salah satu skru yg perlu dibuka...


ni gambar kedudukan skru yg perlu dibuka di bahagian head..
(cam perlu di kluarkan terlebih dahulu)

selepas head di kluarkan..


utk memngeluarkan block, bukak dua batang skru pada block tersebut..



Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 11:47 am; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:54 pm


utk mengekuarkan piston(utk servis atau menukar piston)
kluarkan piston clip pada piston dah kemudiannya tolak piston pin keluar... dah piston boleh di diasingkan daripada rod



selepas di servis masukkan psiton kembali dengan memasukkan piston pin kedalam rod...
terdapat anak panah pada kepala piston.. arah anak panah ini adalah menghala ke bawah...

p/s: lepas nih akan menyusul bahagian magnet dan clutch... ;D


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 11:57 am; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:55 pm


Utk bahagian seterusnya adalah bahagian clutch


utk memudahkan langkah seterusnya, buang kesemua minyak enjin(nak elok tukar baru la siap sekali ngan penapis sebab kita tak tau masa pasang ader habuk ke termasuk dalam enjin)

kemudian bukak kesemua skru seperti dalam bulatan... skru tersebut adalah bersaiz 8...



setelah kesemua skru telah dibuka, bukak kick starter dan cable clutch.. klu cable clutch tidak dibuka, memang takleh tarik cover enjin tuh...

okeh ni keadaan enjin apabila dah dibuka... sebelah kiri yg besar tuh adalah mangkuk clutch


utk membuka bahagian clutch, anda memerlukan 'Y' dan box bersaiz 8mm cara membukanya adalah seperti berikut




Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:00 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:55 pm


setelah kesemua skru (lima batang skru dan spring) dibukak....


terdapat dua keping plate yg disusn secara selang seli.. pastikan semasa memasang kembali plae, kedududukan adalah sama seperti yg asal...


p/s: klu nak tambah pickup bleh tambah washer ke dalam lubang spring tuh... washer tuh macam nih ;D

;D ;D ;D ;D ;D



Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:02 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:56 pm


selepas menukar clucth plate bleh la pasang kembali seperti biasa...
ikat lima skru dalam bulatan dengan kemas...
pastikan lurah2 gear berada di sebelah kiri (rujuk D <saya ada lukis line berwarna merah utk menunjukan arah gigi tuh)


selepas memasang blehla buh gasket baru dan pasang secara cermat... pastikan oil seal pada kick starter sub tuh masuk dengan baik ;D

p/s: A < crankshaft
B < gear oil pump
C < gear balancer enjin

lps nih klu takder aral aku upload plak bahagian magnet ngan timing chain.. macamana nak tukar klu takder alat2 yg special nih... maksud aku alat2 yg takder jual kat kedaila.. sebab banyak special tool takder yg ader cuma ejen suzuki..


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:07 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:57 pm


pembedahan motot bro rugi fx... (oleh encik lukut)... Wink

ni nk kongsi sket pengalaman membukak motot org... hehe.. gambir dibawah ialah ape yg ditemui dimeja bedah siasat hospital besar nilai

valve exhaust cap ayam yg telah cair. mungkin disebabkan oleh keadaan pembakaran yg lean


dan jugak keadaan plug yg agak lean pada pilot jet.


piston yang ada kesan pressure leak. ni disaspek telah menyebabkan kehilangan minyak itam motot dia


ni contoh piston n block yg bagus. kasi compare


tiada dlm gambar;
skru angin pada carb beliau telah jammed n kepalanya telah hancus

solution;
1)tukar valve
2)kasi rebore block
3)repair skru angin


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:09 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:57 pm


grind valve
memula, kasi tanggal head (rujuk page 1), bile da tanggal, inilah ropanya. valve dilitupi oleh teppet


pastu, kite tanggalkan teppet n shim(shim berada diantara teppet dan juga hujung valve pny batang)

ini shim;

no 170 itu merujuk kpd ketebalan shim iaitu 1.7mm

ini teppet;

bulatan ditengah tu la tempat shim ditekan

pas tertanggal, kelihatan valve spring retainer serta valve cotter(pin) dan juga bontot batang valve. kadang2, utk shim yg digrind, ia akan melekat pada retainer, nk cabut ni masa kite nk tanggalkan valve cotter. ada macam2 cara nk cabut valve, bole pakai valve compressor, sy gunakan teknik hukum karma iaitu mengetuk retainer dgn menggunakan socket. hati2 kerana cotter tu akan melompat, dan ianya agak kecil n mahal Surprised. mase tu, shim yg melekat kt retainer juga akan tercabut. rujuk gambo.



Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:14 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:58 pm


bile dah tercabut valve tu, dlm kes motot bro rugi yg valve nya telah cair, beliau dinasihatkan supaya menukar ke2-2, exhaust valve cap ayamnye kepada jenama suzuki... ini menyebabkan keadaan dimana valve perlu di grind semula untuk mengelakkan kebocoran tekanan ketika letupan berlaku. cara2nya seperti berikut;

ambil sebatang valve baru, pastu kasi masukkan ke lubang yg hendak di grind. jgn lupa letak minyak kt batang valve utk kelancaran. gunakan special service tools(skru driver yg dicucuk oleh tube getah) btul ke sy sebut nih.... pastu masukkan hujung getah tu pd hujung batang valve tersebut.

apply lapping grease pada permukaan valve yg akan contact pada valve seat. dalam kes ini, valve seat tidak calar, so, gunakan yg fine (halus) sahaja. n then, rapatkan valve tersebut, pastu kasi letak minyak sbg pelincir, n mulalah membuat unggun api dgn menggosok-gosokkan kedua tapak tangan anda pada skrudriver tersebut...

gosok, jgn xgosok, sampai anda berpuas hati..n then cuci pakai petrol...
ulang langkah diatas pd valve sebelahnye... jgn lupa mark valve mengikut lubang selepas grind, sebab keadaan valve seat adalah x sama utk setiap lobang.

setelah selesai, kita buat leak test pada valve tersebut.

tutup n tekan kedua-dua valve dgn jari, pastu tuangkan minyak petrol pada port(dlm kes ini, exhaust port). pastu tgk kt combstion chamber, klau ada minyak meleleh, itu tandanya still bocor... kasi ulang langkah diatas smpi xde leak.

bila da xde leak, kite bolehlah kasi cuci2 n pasang valve. jgn lupa tukar valve seal.

bile nk pasang valve cotter tu, ada cabaran sket, klau ada valve compressor, lg senang. caranye, sy gunakan socket 12mm yg disalut dgn getah tiub.

bila da pasang, bolehlah kite membuat pemeriksaan kelegaan valve...

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:58 pm


check clearance valve

memula, kite masukkan shim, teppet dan juga cam pada tempat yg sepatutnye.. pastu kite selit dgn pembaris lembik aka feeler gauge utk dptkn ukuran kelegaan yg ada diantara teppet n cam, pastikan cam lobes (bonggol) menghadap keatas. rujuk gambo

adalah lebih baik kalau cam holder terpasang. dlm gmbr diatas, kelegaan yg diperolehi adalah 0.152mm(assume 0.15 jela) bermakna ia berada pada range yg agak optimum utk intake iaitu 0.1-0.2. klau kite dapat bacaan, contohnye 0.30mm ia melebihi spesifikasi yg dibenarkan dan akan berbunyi, so, nk kira dia camni, kite ambil nilai shim yg terpasang skang ni, cthnye 170(1.7mm). n then kite decide nk wat brp clearance, cthnye 0.15 mm, so, kite tolak bacaan dgn ape yg kite nak pastu baki kita tambah la dgn shim asal. formulanye;


bacaan-kelegaan dikehendaki+shim yg sedia ada=ketebalan shim yg diperlukan
0.30 - 0.15 + 1.7 = 1.85(185)

bile dah dapat bacaan shim, kite order kt bro rugi hehehehe..... kadang2 berlaku perkara yg xdiingini spt shim yg telah di grind ataupon shim yg terlampau tebal, penyelesaiannye mudah aje, kene ada 1 shim yg tipis (150 pon ok) sbg guide...

sekian




Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:15 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Admin on Thu Dec 25, 2008 12:58 pm


ni nk check keadaan timing chain

masukkan sprocket cam ke timing chain, pastu kasi tarik timing chain tersebut, klau timingchain terangkat bnyk, bermakna sudah masa utk menukar timing chain. tgk gambo


utk kes motot bro rugi, timing chainnya masih mantap, so, xpyh tukar


Last edited by Admin on Mon Jan 19, 2009 12:18 pm; edited 1 time in total

Admin
Admin
Admin

Number of posts : 42
Registration date : 2008-12-24

View user profile http://fixxer.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Angah FX on Wed Dec 31, 2008 10:24 pm

ewah2 encik admin neh..byk btol ilmu den dpt..toche yew... Razz
avatar
Angah FX
User
User

Number of posts : 22
Registration date : 2008-12-31
Age : 31
Location : Kulim-Penang-???

View user profile http://www.dreamwerkzcycles.com

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  racingzonne on Tue Jan 06, 2009 12:22 pm

bagus betul admin kita ni... rajin tul Very Happy
avatar
racingzonne
Intermediate
Intermediate

Number of posts : 68
Registration date : 2009-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  spark87 on Thu Jan 08, 2009 6:06 am

racingzonne wrote:bagus betul admin kita ni... rajin tul Very Happy

tunggu mahaguru superotai plak ajar DIY ni...x sabar nk tgk Laughing

_________________
avatar
spark87
Moderators
Moderators

Number of posts : 238
Registration date : 2008-12-24
Age : 30
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  racingzonne on Sat Jan 17, 2009 12:22 pm

spark87 wrote:
racingzonne wrote:bagus betul admin kita ni... rajin tul Very Happy

tunggu mahaguru superotai plak ajar DIY ni...x sabar nk tgk Laughing
dia klu tunjuk kang tak nampak pape sebab laju wooo dalam gelap pejam mata je pasang shim Very Happy
avatar
racingzonne
Intermediate
Intermediate

Number of posts : 68
Registration date : 2009-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  spark87 on Sat Jan 17, 2009 12:45 pm

hehehehehehe Laughing Laughing dasat tuh...susah mau nuntut ilmu ngn dia camni..

_________________
avatar
spark87
Moderators
Moderators

Number of posts : 238
Registration date : 2008-12-24
Age : 30
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  fardy on Sun Jan 18, 2009 10:16 am

fuyooo..
sapo tu? Shocked Shocked lol!

fardy
User
User

Number of posts : 45
Registration date : 2008-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  spark87 on Sun Jan 18, 2009 3:38 pm

mahaguru superotai cheers cheers

_________________
avatar
spark87
Moderators
Moderators

Number of posts : 238
Registration date : 2008-12-24
Age : 30
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  racingzonne on Mon Jan 19, 2009 12:17 pm

spark87 wrote:mahaguru superotai cheers cheers
tgk skill pun da tau... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
avatar
racingzonne
Intermediate
Intermediate

Number of posts : 68
Registration date : 2009-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  ViKinGs on Wed Jun 03, 2009 10:48 am

Salam aLL

Bagus betul treat nih....syabas.... sape2 ada ilmu tolong tunjukan huhuh...
avatar
ViKinGs
User
User

Number of posts : 43
Registration date : 2009-06-03
Location : KajanG/BanGi

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  sangcXL3 on Mon Sep 07, 2009 5:46 pm

waa...
tq2.

byak ilmu den dapat kat sini Razz Cool

sangcXL3
User
User

Number of posts : 32
Registration date : 2009-09-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Servis fxr/fx125>head/block/magnet/clutch

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum